Ηράκλειον Άμμα

Τα αρχαία σύμβολα είναι πανανθρώπινα.

Ένα πανάρχαιο και από τα πιο αγαπημένα θέματα της ελληνικής κοσμηματοτεχνίας, της γλυπτικής και άλλων διακοσμητικών τεχνών με ενδιαφέροντα συμβολισμό, είναι το  “Ηράκλειον άμμα”, ο “κόμπος του Ηρακλή”.

Στην ελληνική τέχνη ο περίτεχνος αυτός κόμπος  παρουσιάζεται από την μυκηναϊκή εποχή, γίνεται όμως ιδιαίτερα αγαπητός κατά την ελληνιστική περίοδο. Με δυνατό συμβολισμό διατηρείται έως σήμερα είτε με τη σημασία του δεσίματος αγάπης, είτε ως δύναμη που αποτρέπει το κακό. Κάποτε θεωρήθηκε και ως ιαματικό, καθώς πίστευαν ότι μια πληγή δεμένη με το Ηράκλειον άμμα θεραπεύεται ταχύτερα.

Ονομάζεται Κόμβος από τους συνηθισμένους κόμπους που συναντούμε στην καθημερινότητά μας με μόνη διαφορά ότι στον Κόμβο τού Ηρακλέους ή  Ηράκλειον Άμμα τα άκρα του είναι ενωμένα και δεν μπορεί να λυθεί συμβολίζοντας έτσι τον αέναο κύκλο ζωής και θανάτου μέσα από την σύνδεση που επιτυγχάνει  ο Ηρακλής ανάμεσα στους δύ κόσμους  και βέβαια το διττό χαρακτήρα του ως ημίθεος.

Είναι ικανός να αποκαταστήσει την τάξη, απομακρύνοντας τις εξωτερικές απειλές, μπορεί όμως και να τις διασαλεύσει με τις εσωτερικές απειλές που είναι η δύναμη του πάθους και της βίας.

Έτσι, εκτός από το δυνατό συμβολισμό του δεσίματος της αγάπης, το Ηράκλειον άμμα παρουσιάζεται και ως σύμβολο ισορροπίας και αρμονίας.